Per començar, m'agradaria explicar un poc i resumir com hem realitzat el treball del documental, quines són les passes que hem seguit, el seu contingut i tot allò que ens hem trobat pel camí.
El nostre documental va començar com un projecte en grup amb la finalitat de mostrar a les altres companyes aspectes importants i interessants sobre algun tema concret, però també per ampliar els nostres coneixements personals sobre el tema de l'experimentació.
Primer, seleccionem,, entre diferents temes que havíem proposat, l'experimentació a l'Educació Infantil. Ens va semblar un tema molt interessant i al qual l'hem donat molta importància al llarg de la nostra formació.
Fent el documental pretenem conèixer molt més del procés d'experimentació dels infants a través del seu desenvolupament, de la importància que l'experimentació té per l'aprenentatge infantil i com des de l'escola podem afavorir que els nens experimentin d'una forma adient a les seves necessitats, interessos, capacitats,...
Una vegada que el tema estava clar, vàrem començar a cercar informació a diferents pàgines web, blocs, articles, llibres,... El primer que preteníem amb això era conèixer cap a on podíem dirigir el nostre treball, quina anava a ser l' organització dels continguts que volíem mostrar i l'estructuració del documental.
A continuació, elaboràrem el nostre guió, amb les diferents parts que ens van semblar importants. Al començament el guió estava format per:
- Introducció
- Marc teòric
- Avaluació de l'experimentació a través de les etapes del desenvolupament infantil
- L'experimentació a l'escola i fora de l'escola
- Vídeo amb nens aprenent amb fitxes i a través de l'experimentació.
Però a poc a poc va anar modificant-se per completar i introduir tot allò que ens semblava significatiu i essencial. Finalment, el guió es va organitzar de la següent forma:
- Presentació del tema del documental i de les autores
- Introducció explicant què és l'experimentació i l'exploració
- Com experimenten els infants des del seu naixement?
- L'experimentació a l'escola
- Conclusió i cloenda
Després, es va començar a redactar la part narrada del nostre documental, amb la finalitat de tenir clar allò que volíem explicar i descriure.
Cadascuna va aportar els seus coneixements, les seves experiències personals, tot allò que anàvem cercant en referencia als continguts i anàvem redactant. Mentrestant també pensàvem en quines imatges podíem incloure perquè aquesta narració pogués ser visualitzada. Així, el nostre documental va anar configurant-se.
Durant tota l'execució del documental, ens hem trobat amb dificultats, però també hem passat molt bones estones. Nosaltres ja havíem treballat en grup i la veritat és que ho fem amb molt de gust.
És inevitable trobar-se amb diferents opinions i visions d'allò que hem de fer, cadascuna de nosaltres té la seva idea del que vol fer. Ara bé, sempre ens escoltem, respectem i valorem els criteris individuals i trobem un punt mig per anar endavant.
Els treballs en grup en tots aquests anys d'estudis ens han fet comprendre millor la forma de treballar de cadascuna de nosaltres i, a més ens ha ajudat a conèixer-se també personalment.
Una vegada finalitzat el documental, arriba el moment de la seva avaluació. En aquest cas, avans de ser avaluades per la professora de l'assignatura, hem d'autoavaluar-nos.
L'autoavaluació és una forma de reconèixer les nostres limitacions i les possibilitats. A més, dóna una visió més oberta del propi procés d'aprenentatge, és a dir, ens ofereix la oportunitat de conèixer que és el que necessitem per aprendre.
Per portar a terme les valoracions i l'anàlisi del desenvolupament de les nostres tasques, hem de ser conscients que la reflexió crítica cap a nosaltres mateixos és molt important i que guanyem autonomía en el procés d'aprenentatge i el desenvolupament de la nostres accions i actituds.
RÚBRICA D'AVALUACIÓ DEL DOCUMENTAL
NOM DELS COMPONENTS: Esther Martínez, Laura Montesions, Sonia Morenas, Annge Reina i Alicia Rivero.
TEMA: "L'exploració i l'experimentació com una forma de conèixer el món"
FINALITATS I OBJECTIUS:
- Mostrar la importancia de l'experimentació a l'Educació Infantil.
- Conèixer com els infants descobreixen i interaccionen amb el món que els envolta i com aquesta relació afavoreix el desenvolupament de totes les seves capacitats.
- Afavorir i potenciar el nostre propi aprenentatge, ajudant-nos a observar, investigar i reflexionar.
NÚMERO DE FILMACIONS: Hem realitzat una filmació per introduir el vídeo i hem utilitzat altres que ja havíem fet amb anterioritat per altres treballs.
DESTINATARIS: Les companyes de classe.
TEMPS ESTIMAT DE DURADA: 15-20 minuts.
PREVISIÓ DE MATERIAL: Càmera de vídeo, programa per realitzar la producció i muntatge del documental, vídeos i fotografies per il·lustrar visualment el documental, material bibliogràfic.
ARGUMENTACIÓ DE LA RÚBRICA D'AUTOAVALUACIÓ
- Intencionalitat: La nostra intenció des del principi ha estat persuadir al receptor, hem intentat que fos dinàmic i que mostrés amb suports visuals com vídeos i fotografies les diferents seccions del documental. A més, pensem que s'aprecia clarament la nostra visió i posicionament del tema a tractar.
- Narració: Hem col·laborat totes les components del grup per fer la veu en off. Com prèviament a la narració hem fet un guió i hem redactat el contingut que volíem explicar, pensem que el discurs té una continuïtat lògica, ens hem preocupat d'usar els connectors adients al text i la informació que presentem es troba estructurada i organitzada per tenir una progressió amb sentit.
- Ús de recursos: Els recursos utilitzats (llenguatge, vídeos, música,...) intervenen per persuadir al receptor. Com ja hem dit abans, la nostra intenció és que el receptor pugui entendre la informació que presentem, i al mateix temps, sigui una exposició entretinguda i amena.
- Investigació: Hem consultat almenys 3 fonts de referència, però hi ha un autor que queda reflectit clarament, com és Piaget, quan parlem de les etapes de desenvolupament de l'experimentació els primers anys de vida. També hem introduit al final del documental el text de Loris Malaguzzi dels Cent llenguatges del Nen, el qual ens sembla molt interessant i il·lustratiu de la nostra visió de l'educació. Per últim, altres autors queden reflectits també a les diferents frases que utilitzem per a la conclusió del vídeo.
- Qualitat del vídeo: La qualitat del vídeo i l'enfocament no és molt bo en algunes parts del video. Hi ha moments que hem utilitzat fotografies d'internet, que en possar-les al vídeo muntatge no tenen molt bona qualitat. Els vídeos que hem gravat nosaltres han estat realitzats amb una càmera i amb el móbil, per tant la qualitat tampoc és excel·lent pel que fa al so i al moviment.
- Cronograma: En un principi la nostra intenció és presentar tot el material en el termini establert, encara que ens hem ajustat molt al temps que teníem per presentar-ho.
- Treball en equip: Hem realitzat un bon treball en equip, participant totes i des del primer moment en la recerca d'informació, l'organització i estructuració dels continguts, la gravació i l'elaboració del documental.
JUSTIFICACIÓ
DE LES ETIQUETES
|
Aquesta
entrada m'ha resultat molt útil per identificar el punts forts i
febles en referència a les meves capacitats i competències, tant
a nivell individual com grupal. (2.1).
A
més, queden reflectits els objectius que ens proposem en
l'elaboració del documental i el que volem aprendre amb el
contingut temàtic del projecte. (2.3).
Per
últim, he fet una argumentació de totes les valoracions
descrites a l'autovaloració del nostre treball (2.6).
|
No hay comentarios :
Publicar un comentario