viernes, 21 de marzo de 2014

SEMINARI I

 
ANÀLISI DAFO DEL PRIMER CICLE D'EDUCACIÓ INFANTIL 
 

L'anàlisi DAFO és un mètode d'anàlisis que en un principi va estar destinat a l'àmbit empresarial, però que es pot adaptar a qualsevol àmbit social, personal,...

En l'àmbit educatiu , amb aquesta anàlisi es pot analitzar i avaluar aspectes de la realitat educativa i d'aquesta manera poder prendre les mesures adequades a cada circumstància. És a dir, es tracta d'una eina que ens pot ajudar a determinar i comprendre en què situació es troba el sistema educatiu.

El seu nom ve donat per les inicials de cadascuna de les variables que es tenen en compte per fer l'anàlisi:

D......Debilitats

A......Amenaces

F......Fortaleses

O.....Oportunitats

Per una banda, ens apareixen aquelles variables que són generades per agents externs (Amenaces i Oportunitats). Els factors externs fan referencia a aquelles situacions, àrees,... en les quals no tenim control.

Per altra banda, hem de determinar les variables que són provocades per agents interns (Debilitats i Fortaleses). En aquest cas s'haurien d'analitzar els factors interns i reflexionar sobre la millor forma per potenciar les fortaleses i limitar o eliminar les debilitats.

En el nostre cas, analitzarem quina és la situació actual a Eivissa del primer cicle d'Educació Infantil, quins són els factors externs i interns a l'etapa que podem avaluar per tal de trobar aspectes que es poden millorar.
 
Nosaltres, com a futures docents hem de reconèixer i ser conscients de quines dificultats té l'Educació Infantil a la nostra illa. D'aquesta manera podrem anar analitzant i reflexionant per oferir les nostres aportacions i així aconseguir una millora al sistema educatiu.
 

Anàlisis DAFO de l’etapa d’Educació Infantil 0-3 anys a les
 Illes Balears
DEBILITATS
Augment de ràtios
Retalls dels pressupostos educatius
Ubicació del centre
Manca d’escoles públiques
AMENACES
Metodologia tradicional
Asistencialitat
No continuïtat dels mestres
Falta de formació continuada dels docents
FORTALESES
Establir les rutines
Formació dels educadors
Separar grups per ritmes
OPORTUNITATS
Ubicació del centre
Bon clima de l’illa (afavoreix la realització de més activitats)

 

 
 
PRIMER ESBORRANY DEL DOCUMENTAL
 
 

Temes: L'experimentació a Educació infantil, l'autonomia, la col·laboració amb les famílies, per què vull ser mestre?

Aquests són alguns dels temes que han sorgit a un primer moment i que a poc a poc anirem explorant cadascú per poder arribar a un consens i determinar sobre quin tema realitzarem el nostre documental.


Recursos: Hem pensat que necessitarem una càmera de vídeo, un ordinador, alguns materials per si volem realitzar una sessió amb un grup d'infants, espai per realitzar la sessió,...

 
Nº de sessions i calendari: Encara no hem establert el nostre calendari i el nombre de sessions per poder portar a terme el nostre projecte, ja que pensem que primer haurem de triar el tema, fer un esquema d'allò que volem fer i així sabrem com podem organitzar-ho.




REFLEXIÓ: COM LA FEINA DEL DOCUMENTAL M'AJUDARÀ A MILLORAR LES MEVES COMPETÈNCIES COM A FUTURA DOCENT?

 
 
El documental és una feina  que farà que hi hagi de posar en marxa algunes de les competències que ha de tenir un mestre.

Una vegada he llegit les diferents classificacions que fan els autors com Perrenoud (2004), Scriven (1998), Rodríguez y otros (2003), Angulo (1999) o Cano (2005),  i que determinen les  capacitats que ha de tenir un mestre per portar a terme una bona pràctica docent, he de destacar una sèrie de competències que podré adquirir al llarg del procés d'elaboració del documental:



- Treball en equip: Aquesta competència és una de les més importants, ja que un docent no ha de treballar de manera individual.

Saber treballar amb altres persones  dóna la possibilitat de compartir i complementar els coneixements, les experiències, inquietuds, pensaments,... la qual cosa afavorirà el propi aprenentatge.

- Comunicació i documentació: Qualsevol projecte de treball no es completa fins que som capaços de transmetre als altres allò que hem realitzat.

Aquesta competència és també fonamental, perquè com a mestres haurem de desenvolupar una capacitat per transmetre i comunicar tota una sèrie d'informació tant a les famílies, com als alumnes o a l'equip educatiu.

- Planificació i organització: Amb el documental hem de fer una tasca de disseny, és a dir, haurem de reconèixer allò que volem realitzar, dissenyar un pla de treball, seleccionar la informació, construir una seqüenciació d'elaboració i anar avaluant tot aquest procés a la mateixa vegada que l'anem construint.

Aquesta competència es troba molt lligada a la que haurem de tenir quan hem d'organitzar i planificar el treball dins de l'aula amb els alumnes.

- Anàlisis, reflexió i avaluació del procés d'aprenentatge:  Quan una persona aprèn, no esta tan sols adquirint coneixements, el mateix procés d'aprenentatge requereix una retroalimentació continuada, la qual cosa afavorirà sempre una millora i un progrés al nostre aprenentatge.

- Ús de les tecnologies:  Avui en dia adquirir la competència digital és fonamental per al nostre futur treball com a mestres.

Aquesta capacitat ens facilitarà, a més d'eines per avançar en la nostra professió, altres tipus de competències de caire més didàctica, les quals afavoriran la utilització de les TIC per avançar en el nostre procés d'aprenentatge i podrem fer servir per ensenyar i ajudar a aprendre als nostres  futurs alumnes.





 
JUSTIFICACIÓ DE LES ETIQUETES
En aquesta entrada he cercat i he accedit a dades i recursos per poder sabre més sobre l'anàlisi DAFO i la recerca de possibles temes per al nostre documental en grup (1.1)

També he consultat altres blocs, vídeos o experiències personals per poder conèixer més sobre els possibles temes del documental (1.3).

Per últim, en el cas del documental hem arribat a conclusions per determinar els possibles temes, l'estructura i l'enfocament del nostre documental. Aquestes conclusions han estat elaborades a partir de la informació recollida de la part més teòrica de la nostra formació i de les experiències pràctiques de les components del grup (1.4).
 
 




 

No hay comentarios :

Publicar un comentario