sábado, 22 de marzo de 2014

XERRADA JANA SUAU

Llistat dels indicadors d'una pràctica de qualitat, inclosos a la xerrada de na Jana Suau, la qual comparteix la seva experiència personal
 
1.- L'equip educatiu amb una mateixa línia pedagògica i formant una cooperativa.
 "Caminar  pel mateix camí però cadascú al seu ritme"
  • Aptitud oberta i  col·laboradora, reflexiva i de respecte cap a les opinions dels altres.
  • Reflexions d'equip
  • Dinàmiques per conèixer i experimentar allò que  viuen els infants.
  • Valoració d'una persona externa i necessitat de crítica constructiva i positiva per anar evolucionant i millorant.
  • Referents teòrics.
  • Experiències d'altres escoles.

2.- Metodologia
  • Entorn relaxat
  • Tenir en compte la motxilla (les seves vivències, família, entorn,...) amb la que arriben els infants a l'escola
  • Infant capaç i protagonista dels seus propis aprenentatges
  • Adult que acompanya al nen en el seu procés d'aprenentatge amb el paper d'observador  i una actitud d'escolta activa
  • Respecte i sensibilitat cap a l'autonomia dels infants, que implica la preparació d'un entorn d'aprenentatge i d'un acompanyament adequats
  • Valoració i respecte cap a les etapes de desenvolupament dels nens
3.- Espais i materials
Els espais han de permetre:
  • Cobrir les necessitats bàsiques
  • L'autonomia dels infants
  • Oferir a cadascú el seu propi espai dins de l'escola i de l'aula.
  • Canvi continu, ja que la seva estructuració dependrà de les necessitats de desenvolupament dels infants
  • Afavorir la interconnexió de tots els espais (interiors:  entrada, passadís, aules,... exteriors: com el pati, el barri on es troba situat el centre,...)
Els materials han de ser poc estructurats, propers als infants (naturals, reciclats,...), col·locats de forma que inciti a l'aprenentatge, segurs i adaptats a les seves necessitats, interessos, desenvolupament,...

4.- Crear un ambient familiar al centre, de manera que els nens coneguin a tot l'equip del centre i que les famílies puguin accedir i tenir contacte amb el personal de l'escola (mestres, administratius, cuiners,...)
5.- Projecte pedagògic viu, obert i construït entre tota la comunitat educativa (adults, infants,...).
6.- Connexió dels infants amb el seu entorn, és a dir, que el centre educatiu formi part de la comunitat a la qual es troba situat.


 
 
 
JUSTIFICACIÓ DE LES ETIQUETES
1.2.- De la informació que na Jana Suau ens ha oferit a la seva xerrada he estret aquelles característiques que jo considero que porten a una bona pràctica educativa.
1.4.- Amb els coneixements adquirit al llarg de la meva formació i l'experiència professional com a educadora, he analitzat el que ella ens ha dit per poder extraure el més important i que dona una visió clara i concreta per determinar una bona pràctica educativa.
4.2.- De l'experiència de na Jana Suau he pogut identificar alguns aspectes que ella considera importants i fonamentals, encara que no seran els únics, ja que cadascú aporta la seva experiència personal i professional per oferir una pràctica educativa de qualitat.

viernes, 21 de marzo de 2014

SEMINARI I

 
ANÀLISI DAFO DEL PRIMER CICLE D'EDUCACIÓ INFANTIL 
 

L'anàlisi DAFO és un mètode d'anàlisis que en un principi va estar destinat a l'àmbit empresarial, però que es pot adaptar a qualsevol àmbit social, personal,...

En l'àmbit educatiu , amb aquesta anàlisi es pot analitzar i avaluar aspectes de la realitat educativa i d'aquesta manera poder prendre les mesures adequades a cada circumstància. És a dir, es tracta d'una eina que ens pot ajudar a determinar i comprendre en què situació es troba el sistema educatiu.

El seu nom ve donat per les inicials de cadascuna de les variables que es tenen en compte per fer l'anàlisi:

D......Debilitats

A......Amenaces

F......Fortaleses

O.....Oportunitats

Per una banda, ens apareixen aquelles variables que són generades per agents externs (Amenaces i Oportunitats). Els factors externs fan referencia a aquelles situacions, àrees,... en les quals no tenim control.

Per altra banda, hem de determinar les variables que són provocades per agents interns (Debilitats i Fortaleses). En aquest cas s'haurien d'analitzar els factors interns i reflexionar sobre la millor forma per potenciar les fortaleses i limitar o eliminar les debilitats.

En el nostre cas, analitzarem quina és la situació actual a Eivissa del primer cicle d'Educació Infantil, quins són els factors externs i interns a l'etapa que podem avaluar per tal de trobar aspectes que es poden millorar.
 
Nosaltres, com a futures docents hem de reconèixer i ser conscients de quines dificultats té l'Educació Infantil a la nostra illa. D'aquesta manera podrem anar analitzant i reflexionant per oferir les nostres aportacions i així aconseguir una millora al sistema educatiu.
 

Anàlisis DAFO de l’etapa d’Educació Infantil 0-3 anys a les
 Illes Balears
DEBILITATS
Augment de ràtios
Retalls dels pressupostos educatius
Ubicació del centre
Manca d’escoles públiques
AMENACES
Metodologia tradicional
Asistencialitat
No continuïtat dels mestres
Falta de formació continuada dels docents
FORTALESES
Establir les rutines
Formació dels educadors
Separar grups per ritmes
OPORTUNITATS
Ubicació del centre
Bon clima de l’illa (afavoreix la realització de més activitats)

 

 
 
PRIMER ESBORRANY DEL DOCUMENTAL
 
 

Temes: L'experimentació a Educació infantil, l'autonomia, la col·laboració amb les famílies, per què vull ser mestre?

Aquests són alguns dels temes que han sorgit a un primer moment i que a poc a poc anirem explorant cadascú per poder arribar a un consens i determinar sobre quin tema realitzarem el nostre documental.


Recursos: Hem pensat que necessitarem una càmera de vídeo, un ordinador, alguns materials per si volem realitzar una sessió amb un grup d'infants, espai per realitzar la sessió,...

 
Nº de sessions i calendari: Encara no hem establert el nostre calendari i el nombre de sessions per poder portar a terme el nostre projecte, ja que pensem que primer haurem de triar el tema, fer un esquema d'allò que volem fer i així sabrem com podem organitzar-ho.




REFLEXIÓ: COM LA FEINA DEL DOCUMENTAL M'AJUDARÀ A MILLORAR LES MEVES COMPETÈNCIES COM A FUTURA DOCENT?

 
 
El documental és una feina  que farà que hi hagi de posar en marxa algunes de les competències que ha de tenir un mestre.

Una vegada he llegit les diferents classificacions que fan els autors com Perrenoud (2004), Scriven (1998), Rodríguez y otros (2003), Angulo (1999) o Cano (2005),  i que determinen les  capacitats que ha de tenir un mestre per portar a terme una bona pràctica docent, he de destacar una sèrie de competències que podré adquirir al llarg del procés d'elaboració del documental:



- Treball en equip: Aquesta competència és una de les més importants, ja que un docent no ha de treballar de manera individual.

Saber treballar amb altres persones  dóna la possibilitat de compartir i complementar els coneixements, les experiències, inquietuds, pensaments,... la qual cosa afavorirà el propi aprenentatge.

- Comunicació i documentació: Qualsevol projecte de treball no es completa fins que som capaços de transmetre als altres allò que hem realitzat.

Aquesta competència és també fonamental, perquè com a mestres haurem de desenvolupar una capacitat per transmetre i comunicar tota una sèrie d'informació tant a les famílies, com als alumnes o a l'equip educatiu.

- Planificació i organització: Amb el documental hem de fer una tasca de disseny, és a dir, haurem de reconèixer allò que volem realitzar, dissenyar un pla de treball, seleccionar la informació, construir una seqüenciació d'elaboració i anar avaluant tot aquest procés a la mateixa vegada que l'anem construint.

Aquesta competència es troba molt lligada a la que haurem de tenir quan hem d'organitzar i planificar el treball dins de l'aula amb els alumnes.

- Anàlisis, reflexió i avaluació del procés d'aprenentatge:  Quan una persona aprèn, no esta tan sols adquirint coneixements, el mateix procés d'aprenentatge requereix una retroalimentació continuada, la qual cosa afavorirà sempre una millora i un progrés al nostre aprenentatge.

- Ús de les tecnologies:  Avui en dia adquirir la competència digital és fonamental per al nostre futur treball com a mestres.

Aquesta capacitat ens facilitarà, a més d'eines per avançar en la nostra professió, altres tipus de competències de caire més didàctica, les quals afavoriran la utilització de les TIC per avançar en el nostre procés d'aprenentatge i podrem fer servir per ensenyar i ajudar a aprendre als nostres  futurs alumnes.





 
JUSTIFICACIÓ DE LES ETIQUETES
En aquesta entrada he cercat i he accedit a dades i recursos per poder sabre més sobre l'anàlisi DAFO i la recerca de possibles temes per al nostre documental en grup (1.1)

També he consultat altres blocs, vídeos o experiències personals per poder conèixer més sobre els possibles temes del documental (1.3).

Per últim, en el cas del documental hem arribat a conclusions per determinar els possibles temes, l'estructura i l'enfocament del nostre documental. Aquestes conclusions han estat elaborades a partir de la informació recollida de la part més teòrica de la nostra formació i de les experiències pràctiques de les components del grup (1.4).
 
 




 

martes, 18 de marzo de 2014

REFLEXIÓ LECTURA MÒDUL 1

 Perrenoud, P. "Diez nuevas competencias para enseñar". Col. Biblioteca de aula, 196. Ed. Graó. Barcelona, 2007 (5ª edición)

1.- Recupera la descripció del teu mestre ideal i reflexiona: 
    a) Quines de les competències assenyalades té el teu mestre ideal?
- Adaptable, en funció de les característiques i circumstàncies de tot l'entorn escolar (alumnes, famílies, metodologies, ubicació espacial o social,...).

 -  Ser una figura propera als alumnes, però amb la distància adequada per donar l'espai que necessiten per aprendre.

 - Motivador d'aprenentatges, trobant sempre la forma de sorprendre als seus alumnes. Ha de saber plantejar dubtes i reptes ajustats a les necessitats i possibilitats dels infants.

- Guiar als alumnes en el procés d'aprenentatge, de manera que aquests puguin avançar i evolucionar cap a aprenentatges cada vegada més complexos.
- Tenir en compte i respectar la diversitat a l'aula

- Observador i amb capacitat d'avaluació  i formació permanent .

- Saber treballar en equip, respectant i valorant les opinions dels altres.

Aquestes són les característiques que jo he proposat per definir al mestre ideal, i després de llegir la lectura he trobat algunes de les competències reflectides en la meva primera percepció, les quals són:
  • Trabajar a partir de los errores y los obstáculos en el aprendizaje.
  • Implicar a los alumnos en actividades de investigación, en proyectos de conocimiento.
  • Concebir y hacer frente a situaciones-problema ajustadas al nivel y a las posibilidades de los alumnos.
  • Observar y evaluar a los alumnos en situaciones de aprendizaje, según un enfoque formativo.
  • Hacer frente a la heterogeneidad en el mismo grupo-clase.
  • Trabajar en equipo (competencia de referencia).
  • Fomentar el deseo de aprender.
  • Luchar contra los perjuicios y las discriminaciones.
  • Analizar la relación pedagógica, la autoridad, la comunicación en clase
  • Desarrollar el sentido de la responsabilidad

    b)Quines no té, i després de la lectura afegiries?

- "Organizar y animar situaciones de aprendizaje".

Dins d'aquesta competència general, encara que he tingut en compte l' implicació dels alumnes en les activitats d'investigació y en els projectes de coneixement, hi ha una sèrie d'aspectes que no he contemplat com és la organització, planificació i elaboració de propostes didàctiques, establint una relació entre el procés d'ensenyament i el desenvolupament de l'aprenentatge.

- "Implicar a los alumnos en sus aprendizajes y en su trabajo".

Aquesta competència general no ha estat representada en la meva definició de mestre ideal, i considero que és una de les més importants. 

Penso que és fonamental afavorir la implicació dels alumnes en el procés d'ensenyament-aprenentatge, ja que d'aquesta manera millorem la seva motivació i l'interès per aprendre.


- "Informar e implicar als pares".

També es tracta d'una competència  que hem de tenir en compte, ja que si un mestre no és capaç de transmetre a les famílies allò que succeeix a la seva aula, produirà una desconfiança per part d'aquestes, la qual cosa no afavorirà  la coherència i continuïtat dels aprenentatges dels mateixos infants.

- "Utilizar las nuevas tecnologías".

Avui en dia, aquesta és una competència que pot contribuir a ampliar i millorar el procés d'aprenentatge dels infants. Els mestres han d'estar preparats per oferir als seus alumnes els coneixements necessaris per utilitzar aquesta nova forma d'aprenentatge, on poden trobar gran quantitat d'informació que han de ser capaços de valorar, diferenciar, reflexionar, avaluar,... i així els alumnes podran aprofitar-la de la millor forma possible en el seu procés d'aprenentatge.

- "Organizar la propia formación continuada".

Per últim, aquesta competència tampoc l'he tingut en compte però considero que  per poder oferir als infants una educació de qualitat és molt important que el mateix docent sigui capaç d'avançar i evolucionar a partir de les seves experiències, de manera que pugui millorar i transformar la seva pràctica diària.

No es tracta només d'anar fent cursets sinó que la formació del professorat parteix de l'anàlisi i la  reflexió que poden fer dia a dia de les seves experiències, a més de viure el procés d'ensenyament-aprenentatge des d'una perspectiva més oberta i en continua transformació.


   c) Hi ha alguna competència que té el teu mestre ideal i que no surt a la lectura?

De les competències que jo he enumerat, totes es troben reflectides a la lectura, però també hi ha algunes que no he tingut en compte com he indicat a la pregunta anterior.

En particular, he destacat com una qualitat fonamental que el mestre gaudeixi de la seva feina, i això no queda reflectit a la lectura. A més, m'ha semblat molt important la dedicació i la vocació, com característiques o actituds, les quals contribuiran per afavorir una bona pràctica educativa.
  
   d) I del decàleg fet a classe en grup, què modificaries?

Jo penso que aquest decàleg reflecteix els nostres primers pensaments, les primeres idees que tenim pel que fa a les competències que ha de tenir un mestre.

Ara bé, al mateix temps que anem reflexionant i cercant més informació anirem replantejant-nos aquestes primeres percepcions i aprofundirem molt més. Per aquesta raó, jo no modificaria res, sinó que l'aniria complementant.
2.- Defineix a un mestre competent.

Què és ser competent?...

La paraula competent té com a sinònims: capacitat, qualificat, idoni, expert, capaç, especialista, hàbil, preparat... però per definir a un mestre competent no és suficient amb aquests termes.

Per començar, la percepció de mestre competent s'ha anat modificant al llarg del temps. El concepte de mestre competent a l'escola tradicional és molt diferent de l'escola actual. Així, cada societat i època, atenent a les condicions o situacions, han creat imatges diverses de com ha de ser un mestre competent.

Ser un mestre competent per als sistemes educatius tradicionals era aquell que es limitava a adquirir coneixements i amb capacitat de portar a terme una sèrie d'instruccions concretes. El mestre havia de transmetre als alumnes la informació d'una manera sistemàtica i de manera unilateral, és a dir, el mestre és aquell que té els coneixements i l'alumne rep aquesta informació, sense aportar gens al procés d'ensenyament-aprenentatge.

Avui en dia, els canvis socials requereixen un mestre amb estratègies, habilitats, coneixements,... els quals siguin creatius i capaços d'assimilar i adaptar-se a aquests canvis i a la realitat que els envolta. D'aquesta manera el mestre competent ha de poder resoldre qualsevol tipus de problema educatiu i així identificar i analitzar les necessitats requerides per un grup determinat i a un context específic. Fins i tot, ha de despertar l'interès dels seus alumnes per aprendre, com aprendre i mantenir allò que s'ha après per utilitzar-ho en situacions futures.

3.- Escriu cinc coses que pots/vols millorar com a futur mestre que t'hagin sorgit mentre llegies la lectura.

- Poder oferir als alumnes amb grans dificultats la inclusió al grup, de manera que puguin tenir les mateixes possibilitats d'aprenentatge que els altres. Aquesta és una tasca que requereix estratègies i recursos que en aquest moment no tinc, però que m'agradaria adquirir.

- Millorar l'observació i avaluació de les situacions d'aprenentatge.

- Avançar en el coneixement i utilització de les noves tecnologies. 

Conèixer estratègies per implicar als alumnes en activitats d'investigació.

- Continuar la meva formació, no tan sols des del punt de vista de coneixements,  sinó també adquirint una sèrie de competències que es troben a la lectura com:

"Saber explicitar les mateixes pràctiques, establir un control de competències i un programa personal de formació continua propi, negociar un projecte de formació comú amb els companys, implicar-se en les tasques a escala general de l'ensenyament o del sistema educatiu i acceptar i participar en la formació dels companys."





JUSTIFICACIÓ DE LES ETIQUETES
A través d'aquesta entrada he contrastat la meva pròpia opinió amb les valoracions de l'autor de la lectura, reflexionant sobre els elements que porten a una bona actuació professional (1.2).

He descrit allò que vull aprendre i els objectius per millorar la meva tasca com a futura mestra (2.3)

Per últim, he contrastat les meves creences i concepcions personals amb la informació que m'aporta l'autor de la lectura. D'aquesta manera puc ampliar la meva formació (1.3)

 

viernes, 14 de marzo de 2014

DECÀLEG PACTAT A CLASSE SOBRE LES COMPETÈNCIES DOCENTS

El primer dia de classe ha estat per presentar l'assignatura, quins són els seus objectius i propòsits, a més d'explicar com hem de dur a terme les tasques d'aquesta.
 
També  hem començat a fer una mica de reflexió personal sobre la forma en la qual volem treballar aquesta assignatura i quin és el nostre punt d'inici.
 
La reflexió, avaluació i comprensió del propi procés d'aprenentatge i de la nostra feina diària, aconseguirà el perfeccionament i la millora del nostre futur com a docents.

Una de les tasques que hem realitzat avui ha estat la següent:




QUINES CARACTERÍSTIQUES PERSONALS I PROFESSIONALS HA DE TENIR UN BON MESTRE


A classe s'ha parlat de cóm ha de ser un bon mestre i quines són les característiques que el defineixen.

En primer lloc, hem arribat a crear entre totes un llistat amb determinades característiques i qualitats personals i professionals que ha de tenir un bon mestre, entre les quals podem trobar:

- Paciència
- Empatia
- Tolerància
- Afecte
- Imaginació
- Organització
- Vocació
- Confiança
- Creativitat
- Professionalitat
- Organització
- Flexibilitat
- Estima
- Formació continuada
- Apren de les errades
- Coneixedor de cada infant individualment
- Sabre treballar conjuntament amb les famílies
- Proper
- Exigent i amb autoritat
- Observador i atent
- Autocrític
- Coneixedor del desenvolupament infantil
 

A continuació, s'ha definit  un mestre competent com:

"Una persona amb destreses, competències, habilitats, aptituds i actituds, capaç de resoldre diferents situacions amb independència del grup que té o de les condicions personals, professionals,... És a dir, una adaptant-se a les circumstàncies".


Per últim, a partir d'un vídeo molt il·lustratiu i amb molta sensibilitat, s'han pogut extreure algunes de les competències pròpies d'un bon docent, a les quals hem arribat entre totes:

  • Saber esperar
  • Complicitat i confiança
  • Creativitat i imaginació
  • Afecte
  • Oferir autonomia als infants
  • Empatia
  • Paciència, saber esperar
  • Reforçar la curiositat
  • Fer de guia
  • Cooperació i ajuda
  • No corregir
  • Trobar un equilibri d'allò que oferim als infants


REFLEXIÓ PERSONAL SOBRE LES COMPETÈNCIES DOCENTS
 
 
Definir o determinar quines característiques ha de tenir un mestre competent no és una tasca fàcil.

Hem de tenir en compte que cada persona té unes característiques que la fan única i irrepetible. No tots tenim els mateixos interessos, virtuts, limitacions, necessitats, ... a nivell individual, però sí que adquirim unes característiques comunes a la resta dels membres de la societat a la qual vivim.

Per aquest motiu, cada mestre arriba a l'escola amb la seva motxilla personal, a la qual porta tot allò que ha anat adquirint al llarg de la seva vida i que va a determinar i condicionar la forma d'actuació profesional.


Així doncs, no hem de pretendre que tots els mestres siguin iguals, hem de ser conscients de la diversitat i aprofitar-la per enriquir l'actuació educativa. Cada moment personal, cada grup d'alumnes, cada escola, cada equip educatiu, cada situación o experiencia que ens trobarem a la nostra vida ens farà actuar de forma diferent.

Jo pensó que aquí es trova la  característica més important que ha de tenir un mestre, i és saber en quin moment es trova i quina será la millor forma d'actuar en cada un d'aquests momento. Ara bé, sempre respectant i valorant als altres, oferint les seves opcions i no impossant-les, amb il·lusió i ganes d'anar endavant.

En conclusió, totes les característiques que hem determinat per ser un mestre competent són importants, però és difícil que una única persona pugui cumplir-les totes. L'escola la fem tots i cadascú aportarà la seva individualitat personal per complimentar un treball conjunt.


Cercant informació a la web, he trobat una conferència que va fer Pere Alzina(mestre i llicenciat en pedagogia per la Universitat de les Illes Balears) a la seu d'Eivissa l'any 2010.

En aquesta conferència va parlar del mestre competent i m'ha paregut interessant posar la seva presentació en aquesta entrada perquè complementa les idees que han sorgit a classe.


 





M'agradaria destacar una de les frases que posa a la seva presentació:
 
"El poc que he après no té valor, comparat amb el que ignoro i no desespero en aprendre" (René Descartes, 1596)
 
Aquesta frase em fa reflexionar, ja que moltes vegades donem més importància als coneixements adquirits i que un mestre ha d'anar sempre més endavant. No podem pensar que arribarem a conèixer tot sinó que els nostres coneixements s'aniran modificant i reestructurant per poder adquirir d'altres encara millors. En definitiva, un mestre no ha de deixar d'aprendre, de formar-se, de trobar altres camins,...
 



JUSTIFICACIÓ DE LES ETIQUETES
1.2.- Amb les conclusions que han sorgit a classe he reflexionat sobre les característiques personals i professionals que ha de tenir un mestre competent.
1.4.- Durant la meva formació com a docent he adquirit una sèrie de coneixements sobre quines han de ser les característiques d'un mestre competent. A més, la experiència que he tingut com a educadora m'han ajudat a adonar-me d'aquelles condicions que jo penso que ha de tenir un con mestre.
2.2.- Per fer aquesta entrada he contrastat les meves creences i concepcions sobre les competències que ha de tenir un bon mestre amb les meves companyes i altres professionals.
 

 
 

jueves, 6 de marzo de 2014

AUTOVALORACIÓ DE LES COMPETÈNCIES DE L'ASSIGNATURA




  • Autonomia en l'aprenentatge
Quan vaig començar a estudiar Educació Infantil, reconec que vaig trobar algunes dificultats per cercar determinat tipus d'informació o recursos per adquirir coneixements. Ja feia uns anys que no havia estudiat i des que vaig fer la meva primera carrera, l'accés a la informació ha canviat. Avui en dia, la gran majoria d'informació i dades d'interès les trobem a internet i aquest ha estat una eina que m'ha facilitat l'adquisició de coneixements.


A poc a poc m'he anat posant al dia pel que fa  a les noves tecnologies i, encara que segurament em falta molt per aprendre,  sóc capaç de cercar, avaluar i reconèixer quin tipus d'informació és adient i creïble.

Quan estic treballant amb els infants, m'agrada autoavaluar contínuament la meva feina. Encara que hi ha moments que faig coses malament, intent sempre adonar-me a temps i tracte de corregir-ho i no tornar a fer-ho.

A més a més, duc molt poc temps d'experiència professional i, per aquest motiu m'estimo consultar amb les companyes de feina o altres persones determinats aspectes de la tasca que faig cada dia,  i així contrastar allò que m'aporten els demes amb les meves pròpies idees.

Per últim, he de destacar que la part teòrica es troba sempre present a la meva experiència diària a l'aula. Tot el que faig o el que fan els infants, contínuament l'estic referint a la teoria.  M'agrada comprovar com determinats aspectes teòrics apareixen reflectits a la pràctica professional.

  • Reflexió sobre el propi procés d'aprenentatge
Tinc molt clar quins són els meus punts forts, però penso que els punts febles encara no els coneix tots. Al mateix temps que vaig treballant i adquirint més coneixements sobre la tasca educativa, m'he anat sorprenent d'aspectes molt positius i també d'altres que no ho són tant. Tanmateix, tot això m'ajuda a avançar i millorar com a mestra.

Respecte a les creences i concepcions personals,  he anat modificant-les al llarg de la meva experiència, sobretot quan la pràctica trenca alguns dels pensaments predeterminats pel que fa als infants o a la pràctica educativa. No obstant això, les idees preconcebudes amb les que he arribat no han estat un obstacle sinó una manera de contrastar els meus coneixements i experiències prèies i així donar una nova perspectiva.

 
  • Anàlisis i reflexió sobre el funcionament dels centres d'Educació Infantil
Aquesta competència ha anat variant des del moment que vaig fer les pràctiques fins ara. En aquell moment tot era recollir informació i adquirir experiències, però no em plantejava el perquè del funcionament del centre on feia les pràctiques.

Segurament no ho vaig fer per la mancança d'altres experiències en aquest àmbit. Quan vaig començar a treballar a l'escola on estic ara, vaig començar a comparar. Aquesta comparació no ha estat des d'un punt de vista negatiu, sinó més  per poder contrastar aquestes dos experiències.

Sobre les meves aportacions a l'organització del centre, l'escola a la qual estic treballant m'ofereix la oportunitat de contribuir a fer la meva feina autònomament i quan sorgeix algun aspecte del funcionament que penso que puc modificar, no hi ha cap problema en desenvolupar les meves idees. No obstant això, sempre consulto a les meves companyes i a la directora del centre per valorar i avaluar totes les opcions.

Fent referencia a la competència de contrastar els documents del centre amb les pràctiques i rutines diàries, he de dir que quan vaig fer el meu projecte de pràctiques, vaig haver d'analitzar tots els documents del centre, i això va ajudar-me a reconèixer tot el que un centre utilitza per a la seva pràctica educativa.

Tanmateix, encara que el centre era a Itàlia i el funcionament burocràtic és una mica diferent a Espanya, la consecució de lleis fins arribar a la pròpia programació d'aula segueixen el mateix recorregut.

Al centre on treballo, també es duen a terme els documents necessaris per la pràctica educativa i aquells que necessito per realitzar la meva feina són elaborats per la directora i les tutores de totes les aules.


  • Anàlisis i reflexió sobre els processos d'ensenyament-aprenentatge
Quant realitzo la meva feina tinc molt present la part més teòrica per poder justificar tot allò que faig amb els infants. 
 
Per això, penso que m'ha ajudat molt fer el Grau D'Educació Infantil, ja que a la vegada que estic adquirint més coneixements teòrics, també puc posar-los en pràctica i d'aquesta manera anar ajustant el meu propi procés d'aprenentatge.
 
 
Com fa  poc temps que estic treballant com a educadora infantil, no tinc moltes referències per comparar. No obstant això, he tingut per part de les meves companyes de feina bons referents pedagògics i, encara que cadascuna desenvolupa la seva feina d'una forma diferent, cosa que ha afavorit la meva evolució com a educadora i així poder adquirir altres perspectives i millorar la meva feina.
Quan succeeix algun fet concret, el primer que faig és preguntar i consultar als altres, però també intent trobar la solució a partir dels meus coneixements previs i cercant informació als llibres o internet.
 
  • Reflexió sobre el projecte de millora
 
L'únic projecte de millora que he fet va ser al Cicle Superior d'Educació Infantil, en aquell moment vaig justificar i contextualitzar el projecte que vaig realitzar atenent a les caracterítiques, necessitats i objectius del centre al qual feia les practiques.
 
Aquest any, com ja tinc les pràctiques convalidades, no tindré cap experiència pràctica referent a la planificació i realització d'un plan de millora.
 
No tinc molt clar la diferència entre bones pràctiques i pla de millora, no he analitzat o reflexionat quina característiques té cadascun i els factors que els condicionen.
 
 


JUSTIFICACIÓ DE LES ETIQUETES
En aquesta entrada, he pogut reflexionar sobre el meu propi procés d'aprenentatge, identificant quines són les meves capacitats i competències professionals en aquest moment (2.1), a més l'he aprofitat per reconèixer les meves mancances i allò que no faig bé per poder millorar la meva actuació professional (2.7).

També m'he fet preguntes relacionades amb el procés d'aprenentatge (2.4) com què m'ha aportat la formació que he rebut fins ara, el punt al qual em trobo en aquest moment i què és allò que esper de la meva futura formació com a docent.