jueves, 17 de abril de 2014

XERRADA MERCÈ ADROVER



 NOVES FORMES D'APRENDRE I ENSENYAR: PROCESSOS DE CANVI
 
La societat a la qual vivim ha sofert grans canvis. Aquests canvis són inevitables, ja que el món ha d'anar evolucionant i el desenvolupament de la societat ha d'acompanyar-ho.
Educar avui en dia requereix canvis i noves formes d'actuació, els quals plantegen una  sèrie de reptes que precisen d'una visió diferent de l'educació. No és suficient una formació a través de transmissió de coneixements, sinó que els nous estudiants han de tenir unes destreses les quals els permetin desenvolupar-se amb autonomia i com a persones competents dins d'una societat canviant i en continu moviment.
Els nous models educatius han de permetre un estudiant plenament actiu dins de la societat en la qual viu, on participi de les decisions, pugui denunciar, criticar, reflexionar,... però no tan sols perquè algú li diu sinó perquè han estat capaços de reflexionar i meditar per concloure en una resposta individual i personal. Per arribar aquí, ja no és suficient anar a l'escola a aprendre, l'escola ha d'ajudar a l'alumne a comprendre i interpretar la realitat que l'envolta.




Nosaltres,  com a futures docents   tenim la responsabilitat d'aquests canvis educatius, hem de ser conscients que podem transformar i generar alternatives en el sistema educatiu i així  aportar al procés d'ensenyament-aprenentatge.
Penso que és molt important que els docents en formació coneguin experiències d'altres mestres per donar l'oportunitat de comparar i reflexionar sobre els diferents aspectes que ens ajudaran a innovar. Cadascuna de nosaltres, tenim la possibilitat de transformar l'educació i no hem d'esperar que els altres ho facin.


http://www.unoinews.com.mx/diez-pasos-para-innovar-en-la-ensenanza-y-el-aprendizaje/


A més, hem de ser capaços de tenir iniciativa suficient per anar endavant i no tenir por d'equivocar-nos.
INNOVAR=TRANSFORMAR 
INNOVAR=MODIFICAR
INNOVAR=RECONSTRUIR...





Què m'ha aportat la XERRADA DE NA MERCÈ ADROVER?


Mercè Adrover és mestra d'Educació Infantil que ha treballat a diferents centres des de fa uns anys. Avui en dia treballa per projectes i amb la filosofia 3/18.


A la xerrada ens ha parlat de com va arribar a treballar per projectes i quins són els aspectes que l'han portat a adoptar aquesta proposta.

Ens ha parlat dels seus començaments i com s'ha anat adonat que havia de modificar els seus objectius docents. En un principi no treballava per projectes però la seva experiència pràctica i reflexió han fet possible aquest canvi.

Després d'escoltar les seves experiències, he pogut extraure una sèrie de característiques i condicions personals que té na Mercé  i que són facilitadores d'un procés de canvi.

Primer, reflexionar sobre el procés d'aprenentatge dels infants i trobar la forma més adient d'oferir situacions a l'escola que afavoreixin el desenvolupament de totes les capacitats del nen, és un bon començament de qualsevol procés de canvi. Na Mercé va dir que quan escoltem el que els nens han de dir ens podem adonar que no sempre allò que els adults pretenem és el que els infants necessiten.


Segon, involucrar als infants en el seu procés d'aprenentatge, donant protagonisme i reconeixement, ofereix una visió d'infància capaç i autònoma. Na Mercé va explicar que és important escoltar als infants, observar directament les seves accions i adaptar les activitats educatives de manera que els infants puguin prendre part en la seva organització, desenvolupament i avaluació.

Tercer, planteja que els continguts educatius han de ser propers a la realitat dels nens, productius i generadors de dubtes. Per això és fonamental que el docent sigui un guia i facilitador dins del procés d'ensenyament-aprenentatge. De nou l'observació i l'escolta activa ens fa ser conscients de quines són les necessitats, interessos i motivacions dels infants.

Quart, tenir com a docent una habilitat d'adaptació a les circumstàncies i a les noves situacions que poden sorgir, facilita el desenvolupament de les accions educatives. També parla que les famílies, l'escola, la metodologia, els infants,... han de deixar marge a l'inesperat a tot el que pugui sorgir de manera espontània. A més es important reconèixer que tot no té solución o resposta.

Quint, na Mercé dins de la seva pràctica educativa  dóna molta importància a la recopilació de dades sobre els processos d'aprenentatge dels infants. La recapitulació, reflexió i avaluació de totes les accions que realitzen els infants i aquelles que realitza ella mateixa, li fan comprendre millor  quines sòn les necessitats dels infants o les carències i punts forts pel que fa a la seva intervenció. I d'aquesta manera pot adequar les seves estratègies educatives a les característiques personals dels nens.
 
Per últim, cal destacar que na Mercé que quan va començar a treballar, tenia por sobretot a no complir els objectius establerts, però a poc a poc se'n va adonar que l'objectiu principal de l'educació dels infants és avançar i millorar el procés d'ensenyament-aprenentatge, partint sempre dels interessos dels nens. També considera fonamental que el propi docent pugui avançar i millorar com a persona i com a professional per oferir als infants grans oportunitats d'aprenentatge.

En resum, jo considero que qualsevol procés de canvi ha d'anar precedit d'una gran motivació i interès per part de la comunitat educativa. A nivell personal és fonamental no aturar-se davant de les adversitats i trobar la forma d'anar endavant.

Moltes vegades com a futures docents tenim por al fracàs, a equivocar-nos, però el més important és sabre aprendre de les nostres pròpies errades i que el fracàs és només no intentar-ho.





JUSTIFICACIÓ DE LES ETIQUETES
Amb aquesta entrada he reflexionat sobre diferents elements i aspectes que porten a una bona actuació professional, els quals m'han suggerit quines serien característiques personals d'un docent i les condicions de la seva pràctica educativa per tal de portar a terme un procés de canvi (1.2).

A més, he hagut d'arribar a conclusions elaborades a partir de la informació que ens ha oferit la xerrada (1.4)

Per últim, amb la informació que ens ha aprotat na Mercé he elaborat una sèrie d'hipòtesis que m'han fet entendre millor que és un procés de canvi i perquè es produeix (4.3)





















No hay comentarios :

Publicar un comentario